Vattis kävi viime keskiviikkona Animagissa hoitajan vastaanotolla kontrolliverikokeessa ja perjantaina sain tietää tulokset. Hematokriitti oli 50,04! Imurelin määrää laskettiin jälkeen: joka viides päivä 25 mg. Jos Vattiksen vointi jatkuu yhtä hyvänä kuin tähänkin asti, seuraava kontrolli on vasta kahden kuukauden kuluttua.
Vattiksen vointi on siis edelleen ihan normaali. Juoksu alkoi 12.10. ja Vattis on nyt juoksuevakossa äitini luona, ettei vaan pääse vahinkoa Herkon kanssa tapahtumaan.Vattiksen sterilointi ei nyt onnistunut ennen juoksua lääkityksen takia, mutta toivottavasti lääkkeistä päästään eroon ennen seuraavaa juoksua ja sterilointi pystytään tekemään. Imhan sairastaneille narttukoirille suositellaan kohdun ja munasarjojen poistoa, joka vähentää uudelleen sairastumisen riskiä hormonaalisten vaihteluiden jäädessä pois.
Royal Caninista raakaruokintaan
Mainitsin edellisessä postauksessa, että Vattiksen ruokinta on täysin muuttunut omasta halustani. Vattis on koko ikänsä syönyt nappuloita. Tiineysultran yhteydessä toukokuussa 2012 eläinlääkäri huomasi Vattiksen virtsarakossa olevan sakkaa. Virtsanäytteen tutkimisen jälkeen Vattiksella todettiin olevan struviittikiteitä. Tiineyden ja tulevan imetyksen takia Vattista ei voinut vaihtaa erikoisruokavaliolle vaan se söi Eukanuban penturuoan lisäksi Urinaid-tabletteja. Vierotuksen jälkeen virtsanäyte tutkittiin uudelleen ja kiteitä oli edelleen. Kuukauden kuuri Hill's Prescription Diet™ Canine c/d -ruokaa ei auttanut kiteisiin, joten ruoaksi vaihdettiin marraskuussa 2012 Royal Canin Urinary S/O. Se tehosi kiteisiin ja eläinlääkäri määräsi sen Vattiksen loppuelämän ruoaksi. Kun Vattiksen anemiaa alettiin viime helmikuussa tutkia, kysyin varsinkin ensimmäisellä käymällämme eläinlääkäriasemalla, onko tuo ruoka paras mahdollinen Vattikselle tässä tilanteessa. "Ei sitä nyt kannata alkaa vaihtaa", oli vastaus. Tämä ruoka-asia pyöri usein mielessäni ja lopulta päätin kokeilla Vattikselle raakaruokintaa. Luin ja etsin raakaruokinnasta mahdollisimman paljon tietoa. Koin kuitenkin tarvitsevani asiantuntijan neuvoja, jotta osaisin tehdä Vattikselle sopivaa ruokaa.
Kävin Vattiksen kanssa eräässä oululaisessa eläinalan erikoisliikkeessä, joka mainosti antavansa ravitsemusneuvontaa. He neuvoivat ruokkimaan Vattista puurosta, kasviksista, vihanneksista, marjoista ja kypsennetystä lihasta koostuvalla seoksella. Anemian takia ruokaan neuvottiin lisäämään viittä eri lisäainetta. Yhden ison ruokasatsin ehdin Vattikselle keittää ja syöttää, kun minusta alkoi tuntua, ettei sellainen ruokavalio oikein vastaa käsitystäni raakaruoasta. Halusin saada toisenkin asiantuntijan mielipiteen, millainen ruoka olisi Vattikselle parasta tässä tilanteessa. Lähetin sähköpostia Malin Ekblomille ja sain häneltä hyvät perustiedot raakaruokinnasta ja kuinka raakaruokinnan aloituksessa kannattaa edetä. Sovimme Malinin kanssa puhelinneuvonta-ajan, jotta voisimme keskustella tarkemmin Vattiksen ruokinnasta. Ennen tätä kävin vielä kavereideni luona seuraamassa heidän tapaansa raakaruokkia whippetejänsä. Kiitokset vielä tätäkin kautta Anulle ja Tonille neuvoista ja hyödyllisistä käytännön vinkeistä! Sain puhuttua puhelimessa Malinin kanssa tarkkaan Vattiksen ruokinnan läpi ja sain vastaukset kaikkiin minua mietityttäneisiin kysymyksiin. Isot kiitokset Malinille avusta Vattiksen ruokinnan kanssa!
Vattis on siis ollut raakaruokinnalla elokuun puolesta välistä saakka. Vattiksen ruokavalio koostuu eri lihoista, sisäelimistä, nauhan mahasta, kalasta, kasviksista, marjoista ja luista. Lisäksi Vattis saa nokkosta/merilevää, vaihdellen eri öljyjä, ja c-vitamiinia struviittikiteiden ehkäisyyn. Vattis on aina ollut hyvä syömään ja raakaruokakin maistuu erittäin hyvin. Olen ollut tyytyväinen ruokavalion muutokseen. Olisi mielenkiintoista tietää, onko raakaruokinnalla ollut vaikutusta kohonneeseen hematokriittiin ja jos on, niin kuinka paljon.