lauantai 28. joulukuuta 2013

Joulukuun kuulumisia

Vattis kävi taas kontrollissa Animagissa keskiviikkona 11.12. Kuvittelin saavani hyviä uutisia, joista voisin kertoa seuraavana viikonloppuna Helsingissä Voittaja-näyttelyissä kaikille Vattiksen kuulumisista kiinnostuneille. Toisin kävi. Hematokriitti oli laskenut hieman (47,06), mutta edelleen se on ihan hyvä/tyydyttävä arvo vinttikoiralle. Huono uutinen oli Vattiksen saama nisäkasvaindiagnoosi. Odotellessa pääsyä hoitajalle silittelin Vattista ja sormiini osui pieni patti nisän vieressä. Hoitaja katsoi pattia ja onneksi myös yksi eläinlääkäri ehti sitä vilkaisemaan. Lääkäri vahvisti epäilyni ja löysi vielä toisenkin pienenpienen patin. Vattiksen oma eläinlääkäri soitti seuraavalla viikolla ja suositteli lääkityksestä huolimatta Vattiksen leikkaamista (kasvaimet ja sterilisaatio) heti alkuvuodesta, jos ei tule valeraskausoireita. Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaa siltä, että leikkausta joudutaan lykkäämään. Lääkitys jatkuu ennallaan, Imurel 25 mg joka viides päivä. Tämän kontrollikäynnin paras uutinen oli puhdas pissanäyte, ei struviittikiteitä!

En ole paljoa kirjoittanut tähän blogiin Vattiksen sairastumiseen liittyvistä omista tuntemuksistani. Tämä vuosi on todellakin ollut koirien osalta erittäin tunteikas. Vattiksen sairastuminen oli luonnollisesti suuri järkytys, mutta onneksi kaikki on mennyt anemian osalta paljon paremmin kuin mitä uskalsin helmikuussa odottaa. Nisäkasvaindiagnoosi veti mielen matalaksi ja kauan odotettu Messarin reissukaan ei kauheasti silloin kiinnostanut. Herkko Vattiksenpojan hieno menestys lauantain näyttelyssä tuntui niin uskomattoman hyvältä kaikkien vastoinkäymisten jälkeen ja nosti koko vuoden tunteet pintaan. En tiedä itkinkö surusta vai ilosta, ehkä siinä purkautui kaikki mahdolliset tunteet.

Toivottavasti vuosi 2014 on Vattikselle parempi vuosi ja se saa elää vinttikoiran arvoista elämää vielä pitkään.

tiistai 22. lokakuuta 2013

Hyviä uutisia

Vattis kävi viime keskiviikkona Animagissa hoitajan vastaanotolla kontrolliverikokeessa ja perjantaina sain tietää tulokset. Hematokriitti oli 50,04! Imurelin määrää laskettiin jälkeen: joka viides päivä 25 mg. Jos Vattiksen vointi jatkuu yhtä hyvänä kuin tähänkin asti, seuraava kontrolli on vasta kahden kuukauden kuluttua.

Vattiksen vointi on siis edelleen ihan normaali. Juoksu alkoi 12.10. ja Vattis on nyt juoksuevakossa äitini luona, ettei vaan pääse vahinkoa Herkon kanssa tapahtumaan.Vattiksen sterilointi ei nyt onnistunut ennen juoksua lääkityksen takia, mutta toivottavasti lääkkeistä päästään eroon ennen seuraavaa juoksua ja sterilointi pystytään tekemään. Imhan sairastaneille narttukoirille suositellaan kohdun ja munasarjojen poistoa, joka vähentää uudelleen sairastumisen riskiä hormonaalisten vaihteluiden jäädessä pois.


Royal Caninista raakaruokintaan

Mainitsin edellisessä postauksessa, että Vattiksen ruokinta on täysin muuttunut omasta halustani. Vattis on koko ikänsä syönyt nappuloita. Tiineysultran yhteydessä toukokuussa 2012 eläinlääkäri huomasi Vattiksen virtsarakossa olevan sakkaa. Virtsanäytteen tutkimisen jälkeen Vattiksella todettiin olevan struviittikiteitä. Tiineyden ja tulevan imetyksen takia Vattista ei voinut vaihtaa erikoisruokavaliolle vaan se söi Eukanuban penturuoan lisäksi Urinaid-tabletteja. Vierotuksen jälkeen virtsanäyte tutkittiin uudelleen ja kiteitä oli edelleen. Kuukauden kuuri Hill's Prescription Diet™ Canine c/d -ruokaa ei auttanut kiteisiin, joten ruoaksi vaihdettiin marraskuussa 2012 Royal Canin Urinary S/O. Se tehosi kiteisiin ja eläinlääkäri määräsi sen Vattiksen loppuelämän ruoaksi. Kun Vattiksen anemiaa alettiin viime helmikuussa tutkia, kysyin varsinkin ensimmäisellä käymällämme eläinlääkäriasemalla, onko tuo ruoka paras mahdollinen Vattikselle tässä tilanteessa. "Ei sitä nyt kannata alkaa vaihtaa", oli vastaus. Tämä ruoka-asia pyöri usein mielessäni ja lopulta päätin kokeilla Vattikselle raakaruokintaa. Luin ja etsin raakaruokinnasta mahdollisimman paljon tietoa. Koin kuitenkin tarvitsevani asiantuntijan neuvoja, jotta osaisin tehdä Vattikselle sopivaa ruokaa.

Kävin Vattiksen kanssa eräässä oululaisessa eläinalan erikoisliikkeessä, joka mainosti antavansa ravitsemusneuvontaa. He neuvoivat ruokkimaan Vattista puurosta, kasviksista, vihanneksista, marjoista ja kypsennetystä lihasta koostuvalla seoksella. Anemian takia ruokaan neuvottiin lisäämään viittä eri lisäainetta. Yhden ison ruokasatsin ehdin Vattikselle keittää ja syöttää, kun minusta alkoi tuntua, ettei sellainen ruokavalio oikein vastaa käsitystäni raakaruoasta. Halusin saada toisenkin asiantuntijan mielipiteen, millainen ruoka olisi Vattikselle parasta tässä tilanteessa. Lähetin sähköpostia Malin Ekblomille ja sain häneltä hyvät perustiedot raakaruokinnasta ja kuinka raakaruokinnan aloituksessa kannattaa edetä. Sovimme Malinin kanssa puhelinneuvonta-ajan, jotta voisimme keskustella tarkemmin Vattiksen ruokinnasta. Ennen tätä kävin vielä kavereideni luona seuraamassa heidän tapaansa raakaruokkia whippetejänsä. Kiitokset vielä tätäkin kautta Anulle ja Tonille neuvoista ja hyödyllisistä käytännön vinkeistä! Sain puhuttua puhelimessa Malinin kanssa tarkkaan Vattiksen ruokinnan läpi ja sain vastaukset kaikkiin minua mietityttäneisiin kysymyksiin. Isot kiitokset Malinille avusta Vattiksen ruokinnan kanssa!

Vattis on siis ollut raakaruokinnalla elokuun puolesta välistä saakka. Vattiksen ruokavalio koostuu eri lihoista, sisäelimistä, nauhan mahasta, kalasta, kasviksista, marjoista ja luista. Lisäksi Vattis saa nokkosta/merilevää, vaihdellen eri öljyjä, ja c-vitamiinia struviittikiteiden ehkäisyyn. Vattis on aina ollut hyvä syömään ja raakaruokakin maistuu erittäin hyvin. Olen ollut tyytyväinen ruokavalion muutokseen. Olisi mielenkiintoista tietää, onko raakaruokinnalla ollut vaikutusta kohonneeseen hematokriittiin ja jos on, niin kuinka paljon.

tiistai 10. syyskuuta 2013

Imurel vähenee, arvot paranee

Vattis kävi viime perjantaina kuukauden tauon jälkeen kontrollissa. Hematokriitti oli 44,06 % eli korkeimmillaan mitä se on nyt sairastamisen aikana ollut. Imurelin määrää lasketaan edelleen. Nyt Vattis saa sitä kaksi kertaa viikossa 25 mg. Seuraava kontrolli on 4-6 viikon päästä. Jos Vattiksen vointi säilyy hyvänä, aika verikoetta varten varataan hoitajalle ja lääkäri soittaa tuloksista ja mahdollisista lääkemuutoksista myöhemmin.

Vattiksen vointi on edelleen ihan normaali. En enää paljoa mieti Vattiksen sairautta ja välillä koko asia unohtuu. Vattiksen ulkoisesta olemuksesta ei uskoisi sen olevan sairas. Vattiksen ruokinta on omasta halustani muuttunut täysin viimeisen kuukauden aikana. Kirjoitan siitä myöhemmin oman postauksen.

keskiviikko 7. elokuuta 2013

Kontrollikäynti 6.8.2013

Eilen oli taas kontrollikäynnin aika. Hematokriitti oli vähän noussut, 42,6 %. Lääkitystä ei nyt muutettu ollenkaan eli Imurelia annetaan edelleen joka toinen ilta ja kortisonia ei ollenkaan. Jos Vattiksen vointi säilyy hyvänä, seuraava kontrolli on vasta kuukauden kuluttua.

Vattiksen vointi on siis edelleen hyvä. Vattis, Honda ja Herkko pääsivät eilen tapaamaan Vattiksen veljenpoikaa Novaa. Vattis innostui taas uimisesta ja kävi monta kertaa hakemassa lelua vedestä. Tänään kaikki koiramme olivat mukanani juoksulenkillä metsässä eikä ajoittainen tihkusade hidastanut vauhtia. Vattis siis elää täysin normaalia vinttikoiran elämää sairaudestaan huolimatta.


Uimamaisterit Vattis ja Honda
(kuva: Tuuli Yliharju)

tiistai 16. heinäkuuta 2013

Kontrollikäynti 16.7.2013

Vattis kävi kuukauden tauon jälkeen kontrollissa Animagiassa. Akuutti on liittynyt osaksi Animagia-eläinlääkäriasemaketjua ja on nykyään Animagia Oulu eli edelleen käymme samalla asemalla ja samalla ihanalla lääkärillä.

Vattiksen hematokriitti oli hieman noussut, 39,9 %. Vattishan on syönyt viimeisen kuukauden ajan kortisonia 5 mg joka aamu ja nyt seuraavat kaksi viikkoa 5 mg otetaan vain joka toinen aamu. Sen jälkeen kortisoni lopetaan kokonaan viikoksi, jonka jälkeen mennään kontrolliin. Imurel jatkuu ennallaan eli 25 mg joka toinen ilta. Jos kaikki menee hyvin, seuraavaksi aletaan vähentää Imurelin määrää ja toiveissa olisi päästä siitäkin kokonaan eroon. Tulevan kahden viikon jälkeen Vattis on syönyt kortisonia melkein tasan puoli vuotta. Tuntuu omituiselta ja vähän pelottavaltakin lopettaa se, vaikka se on ollut koko ajan tavoitteena. Seuraava kontrollikäynti varmisti jännityttää monta päivää etukäteen.

Vattiksen vointi on edelleen hyvä. Se käy normaalisti muiden koiriemme kanssa lenkillä ja on porukan aktiivisin yhdessä poikansa Herkon kanssa. Miehenikin kommentoi, että Vattis menee aina lenkillä kärkijoukoissa. Meidän lauman lenkit suuntautuvat aina lähimetsään, jossa koirat saavat juosta irti.

sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Kontrollikäynti 13.6.2013

Vattis kävi taas Akuutissa kontrollikäynnillä. Hematokriitti oli noussut: 39,24 %. Edellisellä kerralla toimitettu pissanäyte oli väkevöitynyt aikaisemmasta näytteestä, mikä sopii kortisonin laskuun. Kortisonin määrään laskettiin edelleen (5 mg joka aamu) ja Imurel säilyy ennallaan. Seuraava kontrolli onkin vasta 16.7.

torstai 30. toukokuuta 2013

Kontrollikäynti 30.5.2013

Kontrollikäynti siirtyikin eiliseltä tälle päivälle. Hct oli jälleen vähän laskenut, 34,9. Eläinlääkäri halusi ultrata Vattiksen ja kaikki oli sillä saralla ok. Pissanäytteen tulokset saan myöhemmin. Huomasin eilen Vattiksen nisissä olevan mustapäitä ja kintereiden kohdalla muutamia pieniä karvattomia läikkiä. Eläinlääkärin mukaan nuo muutokset saattavat johtua kortisonista. Nisiin kuulemma saattaa tulla mustapäitä varsinkin iäkkäämmillä koirilla, mutta Vattis on vasta 5-vuotias. Vattiksella ei aikaisemmin ole ollut mustapäitä nisissä eikä minkäänlaista karvattomuutta/kaljuuntumista. 

Kysyin lääkäriltä Vattiksen ennusteesta. Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, miten Vattiksen käy, sillä periaatteessa kaikki on mahdollista. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Vattis joutuu syömään kortisonia loppuelämänsä. Jotkut koirat sietävät kortisonia paremmin ja toiset huonommin. Kohta kolme vuotta täyttävä poikani sanoi Vattikselle viime viikolla ihanasti: "Kyllä tinä pavanet." Aika näyttää miten käy.

Kortisonin määrää jälleen vähän laskettiin, joka aamu 10 mg. Imurel jatkuu ennallaan eli joka toinen ilta 25 mg. Seuraava kontrollikäynti on kahden viikon kuluttua.

Vattiksen voinnissa ei edelleenkään ole tapahtunut muutoksia. Se elää normaalia whippetin elämää ja nauttii kesästä. Toissa päivänä Vattis innostui jopa uimaan! Aikaisempina kesinä moinen puuha ei ole sitä kiinnostanut, mutta nyt Vattis kävi useamman kerran uimalla hakemassa lelun vedestä.





 
Tähän loppuun on pakko vielä laittaa tämä epätarkka
kuva Vattiksen keppihepulista.
 
 

torstai 16. toukokuuta 2013

Pissanäytteen tulokset

Sain tänään tietää eilisen pissanäytteen tulokset. Vattiksen pissassa ei ollut bakteerikasvua, mutta pissa oli laihaa. Proteiinia 3+, mikä on lisääntyneesti. Kortisoni lisää proteiinivirtsaisuutta. Seuraavalle kontrollikäynnille pitää viedä uusi pissanäyte. Myös seerumin proteiiniarvot katsotaan varulta.

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Kontrollikäynti 15.5.2013

Vattis kävi tänään Akuutissa kontrollikäynnillä kolmen viikon tauon jälkeen. Ultrassa oli hyvät näkymät: kohtu oli normaali. Aikaisemmissa ultrissa havaitut muutokset olivat siis ilmeisesti tammikuisen juoksun jälkeisiä hormonaalisia muutoksia. Verinäytteen tulos ei sitten ollutkaan niin hyvä. Hct oli nyt 36,9 eli laskua edellisestä kerrasta 4,6 prosenttiyksikköä.

Lääkitystä muutettiin jälleen vähän. Kortisonia annetaan nyt joka aamu 20 mg. Imurel jatkuu ennallaan. Verinäytekontrolli on seuraavan kerran 29.5.

Vattiksen vointi on edelleen hyvä. Se on käynyt eläinlääkärin luvalla normaalisti lenkillä muiden koiriemme kanssa. Vattiksen ja muiden koiriemme välisissä suhteissa ei ole tapahtunut muutoksia, vaan muut koiramme suhtautuvat Vattikseen ihan normaalisti. Vattiksen vedenjuonti on vähän lisääntynyt kortisonin määrän laskemisesta huolimatta. Eläinlääkäri pyysi toimittamaan pissanäytteen, jotta voidaan tutkia johtuuko lisääntynyt juominen pissatulehduksesta. Sain napattua näytteen heti käynnin jälkeen Akuutin viereisessä puistossa. Nyt odotellaan siitä tulosta sekä kahden viikon päästä olevaa kontrollikäyntiä.

tiistai 23. huhtikuuta 2013

Kontrollikäynti 23.4.2013

Vattis kävi tänään Akuutissa kontrollikäynnillä. Hct on nyt korkeimmillaan Vattiksen anemian aikana, 41,5 %. Hct eli hematokriitti kertoo, kuinka suuri osa verestä koostuu punasoluista. Lähteestä riippuen hematokriitin normaaliarvo on 37-55 tai 44-57 ja vinttikoirilla se saattaa olla vieläkin korkeampi. Vattiksen hct on siis vieläkin vinttikoiraksi matala, mutta kehityssuunta on hyvä. Keräsin tähän kaikki Vattiksen hct-arvot.

4.2. 23,2
19.2. 24,7
4.3. 37,0
23.3. 40,2
4.4. 26,4 (virheellinen tulos?)
5.4. 36,4
8.4. 36,4
12.4. 32,7
16.4. 38,0
23.4. 41,5

Vattis myös ultrattiin. Vasemmassa sarvessa oli vielä vähän nestettä, mutta kohtu oli mukavasti pienentynyt. Nesteelle ei nyt tehdä mitään, vaan tilannetta seurataan ja seuraavan kontrollikäynnin (15.5.) yhteydessä tehdään myös ultraus.

Lääkitystä vähän muutettiin. Kortisonin (Prednisolon) määrää vähennetään 10 mg eli annos on nyt 30 mg päivässä. Imurel jatkuu entisellään eli joka toinen päivä 25 mg. Kortisonin vähentämisen vaikutusta hematokriittiin kontrolloidaan kolmen viikon päästä. Jos kaikki menee hyvin, kortisonin määrää olisi tarkoitus laskea kahden viikon välein 10 mg kerralla.

Vattiksen vointi on edelleen hyvä. Eilen iltapäivällä oli ihanan aurinkoinen ilma ja Vattiskin otti hyvästä säästä kaiken irti. Se kirmaili muiden mukana takapihallamme, kaivoi innoissaan kuoppia ja otti terassilla aurinkoa.

 

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Tapahtunut tähän mennessä


Blogin nimi kertoo kaiken. Vattis sairastaa. Taustatiedoksi Vattista tuntemattomille voi kertoa, että Vattis on vajaa 5-vuotias whippetnarttu, viralliselta nimeltään Hookoplan Harmattan. Vattis on oma kasvattini. Heti Vattiksen synnyttyä tunsin, että tässä pennussa on jotain erityistä. Sitä asti minun ja Vattiksen välillä on ollut erityinen side. Vattis on luonteeltaan kiltti ja kuuliainen ja se onkin mitä mainioin perhekoira. Lisätietoja  Vattiksesta ja perheemme muista koirista löytyy Hookoplan kotisivuilta .

Päätin aloittaa tämän blogin kertoakseni julkisesti Vattiksen sairastumisesta ja sairauden etenemisestä. Kun syytä Vattiksen anemiaan alettiin selvittää, etsin netistä kaiken mahdollisen suomenkielisen tiedon koirien anemiasta ja AIHAsta/IMHAsta. Tietoa löytyi yllättävän vähän. Suurin apu minulle kuitenkin oli ne muutamat blogit ja tarinat AIHAan/IMHAan sairastuneista koirista, surullisista lopuista huolimatta. Toivon tästä blogista olevan apua ja vertaistukea, jos joku joutuu koiransa kanssa taistelemaan AIHAa/IMHAa vastaan. Päätin aloittaa Vattiksen sairastamiselle oman blogin enkä kertoa siitä Hookoplan blogissa, jotta kaikki sairastamiseen liittyvät asiat löytyvät helposti yhdestä paikasta.
 
Vattiksella on siis anemia ja tämän hetkisten tietojen valossa IMHA on todennäköisin syy anemiaan. Asiaa on tutkittu reilu kaksi kuukautta eikä aiheuttajasta ole täyttä varmuutta enkä tiedä saadaanko edes ikinä täyttä varmuutta. Monet varmasti ihmettelevät, miksi kerron asiasta vasta nyt. Koirapiireissä liikkuneet ihmiset tietävät, miten helposti ulkopuoliset, asioista tietämättömät ihmiset leimaavat koiria sairaiksi kuulopuheiden perusteella. Tämän takia en halunnut kertoa julkisesti ennen kuin asiaa olisi kunnolla tutkittu.

AIHA ja IMHA tarkoittavat samaa sairautta, mutta IMHA on uudempi termi ja sitä käytetään nykyään enemmän. AIHA on lyhenne autoimmuunisesta hemolyyttisesta anemiasta  ja IMHA  immuunivälitteisestä hemolyyttisesta anemiasta. Tästä linkistä löytyy perustiedot IHMA:sta.


Tässä tiedot Vattiksen eläinlääkärikäynneistä ja anemian tutkimisesta sekä Vattiksen kuulumisia kahden viimeisen kuukauden ajalta.

4.2.2013

Vattis ei ole kunnossa. Huomasin viikonloppuna Vattiksen ikenien olevan vaaleat. Vertailin niitä monta kertaa muiden koiriemme ikeniin ja Vattiksen ikenet poikkesivat selvästi vaaleudellaan. Myös silmäluomet olivat sisäpuolelta samanväriset. Muuten Vattis on ihan normaali. Syö erittäin hyvällä ruokahalulla, ulosteet ovat normaalit. Vattis on käynyt normaalisti lenkillä muiden koiriemme kanssa. Sain Vattikselle eläinlääkäriajan tälle päivälle. Eläinlääkäri kävi tarkkaan Vattiksen läpi ja otti verikokeita. Verikokeiden tulokset eivät olleet hyviä. Vattiksella on anemia. Punasoluja on normaalia vähemmän ja sen takia sen ikenet ja luomet ovat niin vaaleat. HCT-arvo oli 23,2 %, kun normaali arvo on 44-57 %.Vattiksen verta lähetettiin Saksaan tarkempiin labratutkimuksiin ja tulokset tulevat noin viikon päästä, joskus 5 vuorokaudessa. Pissanäyte oli ok. Eläinlääkärin mukaan anemia on joko IMHAa tai sitten anemia johtuu sisäisestä verenvuodosta. Vattis sai Prednisolon-kortisonikuurin, 30 mg vuorokaudessa.

11.2.2013

Vattiksen vointi on hyvä. Ikenet ovat saaneet aavistuksen väriä, joten ilmeisesti kortisoni auttaa. Veden juominen ja sitä myöten pissaaminen ei ole kyllä lisääntynyt, mistä varoittelivat klinkalla. Vattikselle on aina maistunut ruoka erittäin hyvin ja edelleenkin se syö hyvällä ruokahalulla. Se on alkanut seuraamaan meidän ihmisten syömisiä enemmän ja varsinkin Pasilta yrittää kerjätä ruokaa. Muuten Vattis on ihan pirteä. En ole ottanut sitä lenkeille mukaan, sillä eläinlääkäri käski sen levätä.

19.2.2013
IMHA-testi oli negatiivinen. Eläinlääkärin mukaan Vattiksella saattaa siitä huolimatta olla IHMA, sillä osa negatiivisista tuloksista onkin oikeasti positiivisia. IMHA on siis edelleen yksi vaihtoehdoista, mutta varmuutta anemian aiheuttajasta ei vieläkään ole. Pissanäyte oli ok ja nyt on kakkanäyte tutkittavana, josko siitä löytyisi verta tai loisia. Kortisonista huolimatta hematokriitti ei ollut juuri noussut. Hct oli viimeksi 23,2 ja nyt 24,7. Lääkärin mukaan IMHA-tapauksissa tuon arvon pitäisi nousta nopeammin. Kortisonikuuri jatkuu edelleen samalla annostuksella kakkanäytteen saapumiseen asti ja tulosten perusteella päätetään lääkityksen jatkamisesta / muuttamisesta.
On raskasta, kun syytä anemiaan ei löydy ja epätietoisuus vaan jatkuu. Toivottavasti kakkanäytteen tulokset tulisivat jo huomenna, ettei tarvitsisi viikonlopun yli odottaa. Kumpa kyse olisikin jostain vähemmän vakavasta aiheuttajasta, jonka pystyisi hoitamaan.
Vattiksen vointi on edelleen sama. On se ehkä vähän väsynyt, mutta Vattis on aina ollut niin rauhallinen sisällä.


1.3.2013
Vattiksen kakkanäyte oli normaali. Ei loisia, ei verta eikä mitään muutakaan, joka selittäisi anemian. Ei siis vieläkään viisastuttu yhtään asiaan suhteen. Maanantaina mennään taas antamaan verinäyte, josta testataan kilpirauhasarvot. Saa nähdä, onko hct noussut nyt yhtään enempää. Pelottaa, ettei mitään selvää syytä edes löydykään.:(

4.3.2013
Kävimme tänään eläinlääkärissä ja :hct oli noussut huomattavasti. Se oli nyt 37,0, kun viimeksi oli 24,7. Normaaliarvo olisi 44-57. Eläinlääkärin mukaan Vattiksen keho vaan ilmeisesti reagoi hitaasti kortisoniin ja samalla annostuksella jatketaan. Leukosyyttien (WBC), lymfosyytien (LYM%) ja granylosyyttien (GRA%) määrä oli vähän laskenut. Eläinlääkärin mukaan sen johtuu kortisonista, mutta hän ei kuitenkaan ollut huolestunut noista arvoista. Vattiksen verta lähetettiin taas ulkopuoliseen labraan tutkittavaksi, tällä kertaa katsotaan kilpirauhasarvoja. Tulosten pitäisi tulla loppuviikosta, mutta joka kertahan niissä on mennyt luvattua kauemmin... Ei auta taas muu kuin odottaa.
Vattiksen vointi on edelleen sama. Lauantaina käytin Vattiksen ja Hondan erikseen pikkulenkillä. Ihan normaalisti Vattis jaksoi kulkea ja oli lenkin jälkeenkin ihan tavallinen, ei mitenkään väsynyt.

23.3.2013
Vihdoinkin sain eilen Vattiksen kilppariarvojen tulokset, normaalit ovat. Vattis joutui tässä välillä käydä antamassa toisen näytteen kilppariarvojen tutkimista varten, sillä ensimmäinen näyte hävisi johonkin. Tuloksissa piti mennä pari päivää, mutta vajaan kahden viikon odottelun jälkeen soitin taas  klinikalle ja kysyin tuloksista. Varmaan olisin joutunut odottamaan hamaan tulevaisuuteen asti, jos en ole itse ruvennut niitä kyselemään. Näyte oli tosiaan hävinnyt johonkin ja Vattis joutui jälleen kerran piikitettäväksi. Alkaa oikeasti pinna kiristyä, kun labravastaukset eivät ikinä tule luvatussa ajassa ja joudun itse niistä soittamaan, vaikka ovat klinikalta luvanneet soittaa heti tulosten saavuttua. Eläinlääkäri ehdotti kontrolliverikoetta ja munuaisten ultrausta ja sitä varten suuntasimme tänään taas klinikalle. Kaikki veriarvot olivat parantuneet. Hct oli nyt jo 40,2. Mikään verikokeissa ei viitannut siihen että munuaisissa olisi jotain vialla, joten eläinlääkärin mukaan ultrauksesta ei olisi mitään hyötyä, joten se jätettiinkin tekemättä. Anemian aiheuttaja ei siis vieläkään selvinnyt. Vattiksen verta lähetettiin taas Saksaan labraan, josta testataan uudelleen mm. IMHA. Ei auta taas muu kuin odottaa.

4.4.2013

Sain viime torstaina klinikalta puhelun ja diagnoosina on kuulemma 99 % varmuudella IMHA, koska muuta syytä anemiaan ei löydy. Eläinlääkäri kehoitti tulemaan kontrolliin huhtikuun loppupuolella. Soitin saman tien toiselle eläinlääkäriasemalle, sillä halusin Vattiksen tilanteesta toisenkin eläinlääkärin mielipiteen ja muutenkin olin tyytymätön ensimmäisen klinikan toimintaan. Kävimme tänään Akuutissa Minna Liinamaan vastaanotolla. Ensin keskusteltiin tilanteesta ja sitten otettiin verikokeet. Kortisonista huolimatta anemia oli pahentunut. Hct oli 26,4. Lääkitystä muutettiin: kortisonin määrä nousee (40 mg aamuisin) ja lisäksi aloitetaan Imurel. Kolmas ”lääke” on varmasti Vattikselle mieleinen: yksi verilätty per päivä. Liinamaa suositteli vatsaontelon ultrausta ja siihen varattiin aika 12.4. Ultrauksen suorittaa Niemelän Outi, joka on erikoistunut siihen hommaan. Aikaisemmin vapaita aikoja ei ollut. Liinamaa kuitenkin soitti minulle illalla kahdeksalta ja sanoi että muutama asia jäi vaivaamaan häntä. Hän haluaa Vattiksen ultrattavaksi nopeammin ja me mennäänkin uudestaan jo huomenna. Loistavaa asiakaspalvelua loistavalta eläinlääkäriltä! Samalla viedään pissanäyte ja Vattis saa anabolisen steroidipistoksen.

Keskustelin Liinamaan kanssa IMHAsta ja hänen mukaansa IMHA on tällä hetkellä näiden tietojen valossa todennäköisin syy anemiaan. Nyt pitää kuitenkin odottaa huominen ultra. Jos Vattiksella on IMHA, se on erittäin epätyypillinen tapaus. Vattiksella se on alkanut hitaasti, kun yleensä IMHA-koirat menevät nopeasti huonoon kuntoon. Lisäksi Vattiksen reagointi kortisoniin ei ole ollut normaalia. Yleensä kortisoni nostaa paremmin hematokriittia. Kolmas epätyypillinen juttu on se, että kortisoni ei ole lisännyt yhtään Vattiksen veden juontia. Kuulemma 9/10 kortisonia syövästä koirasta alkaa juoda hurjia määriä vettä. Nämä kaikki epätyypilliset asiat herättävät minussa pienen toivonkipinän, josko se sittenkin olisi jotain muuta. Onneksi ultra on jo huomenna ja toivottavasti olemme sitten viisaampia.

Tämän päivän uutiset tulivat järkytyksenä, sillä hematokriitin laskua ei ole huomannut mitenkään Vattiksessa. Sen vointi on entisellään. Kyllä vetää taas mielen matalaksi ja asia pyörii ihan koko ajan mielessä.

5.4.2013
Vattis kävi siis tänään toistamiseen Akuutissa. Vattis ultrattiin ja lisäksi otettiin pieni verenkuva. Hct oli noussut yllättävän paljon. Eilenhän se oli 26,4 ja tänään 36,4. Liinamaan mukaan noin hurja nousu vuorokauden aikana ei selity lääkemuutoksilla, vaan mahdollisesti eilisessä tuloksessa on jokin virhe. Muutenkin tämän päivän tulos sopisi paremmin aikaisempien tulosten linjaan. Valkosolujen määrä oli laskenut, mikä saattaa johtua Imurelista. Seuraava kontrolliverikoe on ensi maanantaina. Nyt tarkkaillaan punasolujen lisäksi erityisesti myös valkosolujen määrää.
Ultrassa huomattiin, että Vattiksen kohtu ei ole normaali. Vattiksellahan oli juoksu tammikuussa. Kohtu oli nesteinen, mutta mikään ei viittaa kohtutulehdukseen. Lisäksi kuulemma kortisoni pahentaa kohtutulehdusta, joten jos Vattis siitä kärsisi, se olisi huonossa kunnossa. Ultran perusteella ei pysty sanomaan, mitä neste on. Vattis sai siihen antibiootit (Kesium, 1,5 tablettia kaksi kertaa päivässä). Jos Vattiksella ei olisi kortisonikuuri päällä, se steriloitaisiin. Eläinlääkäri harkitsi myös Alizin-injektionesteen antamista Vattikselle. Jos osaan nyt oikein selittää, niin Alizin avaa kohdunsuuta ja poistaa nesteen kohdusta. Alizinia käytetään myös abortteihin koirilla. Alizinia ei nyt kuitenkaan voinut antaa, sillä se pitää antaa kahtena peräkkäisenä päivänä ja huomenna lauantaina Akuutti on kiinni. Ultrauskin tehdään uudelleen ensi maanantaina ja sitten pohditaan uudestaan Alizinin pistämistä, mikäli kohdun tilanne ei ole parantunut.
Vattiksen pissanäyte oli ok, ei verta. Vattikselta otettiin emättimen irtosolunäyte, josta ei löytynyt tulehdussoluja. Mikään ei viittaa siihen, että anemia johtuisi estrogeeneista. Lopuksi Vattis sai vielä anabolisen steroidi-pistoksen.
Vattiksen reagointi kortisoniin on epätyypillistä ja eläinlääkäri kysyikin, että saahan Vattis varmasti kortisonit. Vinttikoirilla on yleensä muita koiria korkeampi hct, mutta Vattiksella se ei nouse kortisonin avulla edes normaalille tasolle.
Hirvittävän määrän lääkkeitä Vattis syö tällä hetkellä. Onneksi mennään jo maanantaina jälleen Akuuttiin, niin saa tietää miten tilanne on edennyt. Vattiksen vointi on edelleen ihan normaali. Vattis sai eläinlääkärissä kehuja käytöksestään. Se ei laittanut ollenkaan vastaan verikoetta ja solunäytettä otettaessa. Ultra meinasi vähän jännittää.

8.4.2013
Vattis kävi tänään Akuutissa kontrollissa seuraavin tuloksin: hct oli sama kuin viime perjantaina, valkosolujen määrä oli noussut normaaliksi ja kohdun tilanne oli sama kuin perjantaina. Lääkitystä jatketaan samoilla lääkkeillä ja määrillä. Tämän viikon perjantaina tehdään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vatsanontelon ultraus. Perjantaina otetaan taas uudet verikokeet. Alizinia ei nyt pistetty, koska kohdun tilanne ei ollut mennyt huonompaan suuntaan. Alizinia mietitään uudelleen perjantaina, jos tilanne ei ole lähtenyt menemään parempaan suuntaan. Liinamaa sanoi, että hän voi käydä pistämässä toisen piikin lauantaina, vaikka Akuutti on silloin kiinni. Ihana lääkäri.

12.4.2013
Tässä tämän päivän Vattiksen eläinlääkärikuulumiset ell Outi Niemisen kirjoittamana:
”Vattis perjantaina kontrollissa ja vatsaultrassa. Kohtu nestelaajentunut tasaisesti kohdunkaulasta munasarjoihin asti. Vasemmassa munasarjassa kenties vielä keltarauhasjäänteitä, kirjavalaikkuinen – munasarjat kuitenkin jo normaalin pienet. Virtsarakko, perna, munuaiset normaalit. Maksa lievästi poikkeava: kirkaskaikuinen, sappirakko sakkainen. Maksan koko kuitenkin normaalin rajoissa ja lohkoreunat terävät ja sileät, sappirakon seinämät normaalit. Emättimen irtosolunäytteessä ei edelleenkään merkittävästi tulehdussoluja. Aloitettiin Alizin-pistoshoito kohdun tyhjentämiseksi, antibiootti jatkuu. Tulkaa huomenna Akuuttiin klo 11.30, Minna Liinamaa tulee antamaan toisen Alizin-pistoksen. Verenkuvakontrolli ja tilannearvio tiistaina.”
Hct oli vähän laskenut. Se oli nyt 32,7, kun aikaisemmilla kerroilla on ollut n. 36. Maksan poikkeavuus johtuu kortisonista.

16.4.2013
Vattis sai lauantaina toisen Alizin-pistoksen ja  tänään oli kontrollin ja tilannearvion vuoro. Hct oli nyt 38. Kohdussa oli vielä vähän nestettä, mutta huomattavasti parempaan suuntaan tilanne oli mennyt. Lääkitystä muutettiin. Antibiootit syödään loppuun eli huomiseen asti. Imurelia annetaan joka toinen ilta, kun tähän asti niitä on annettu joka ilta. Hct:n pitäisi IMHA-koiralla nousta paremmin ja nopeammin kortisonin ja Imurelin avulla kuin miten se on Vattiksella noussut. Ensi viikon tiistaina kontrolloidaan, miten Imurelin vähentäminen on vaikuttanut hematokriittiin.    
Vattiksen vointi on edelleen hyvä ja se on ihan normaali oma itsensä. Ulkoisesti siitä ei ikinä uskoisi sen olevan sairas.